Ik heb een droom

Twee is genoeg

De Afrikaanse vrouw houdt haar baby aan de borst. Het hartverscheurende gehuil van het kindje gaat door merg en been. De uitgemergelde moeder heeft geen borstvoeding. En zij kijkt met lege ogen toe, hoe haar baby in haar armen sterft.

Miljoenen mensen dreigen te sterven in Afrika. Je kunt hen geen ongelijk geven dat zij vluchten op zoek naar een bestaan elders in de wereld. In een wanhopige poging om in leven te blijven in een continent dat geteisterd wordt door overbevolking, armoede en honger.

Afrika heeft onze hulp nodig. Meer dan ooit. Afrikaanse vrouwen hebben onze hulp nodig. Nu meer dan ooit. Want geen enkele moeder wil haar baby zien sterven in haar armen.

Ik heb een droom…

En dat is een menswaardig bestaan voor ieder kind. Afrikaanse vrouwen hebben onze steun nodig. Zij moeten eenvoudig en indien mogelijk, gratis aan anticonceptie kunnen komen. Zij hebben recht op basisvoorzieningen: voedsel, water, een dak boven hun hoofd en een inkomen. Zodat zij hun kinderen op kunnen laten groeien tot gezonde, sterke volwassenen. Die van Afrika het continent kunnen maken waarvan Nelson Mandela ooit heeft gezegd dat het het rijkste continent ter wereld zou kunnen zijn.

Ik geloof daarin

Maar ik geloof ook dat Afrika dat niet kan bereiken zonder de hulp van de wereld om haar heen. Hulp ter plaatse. Zodat zij niet meer hoeven te vluchten en Europa niet – net als Afrika- overbevolkt raakt. Europa wordt momenteel overbelast. Zij willen helpen, maar kunnen de opvang van vluchtelingen niet meer aan.

Mijn vraag aan de wereld is om haar koers te wijzigen. Om het taboe op overbevolking te verbreken. Om geboortebeperking op de politieke agenda te zetten. Niet door dwang. Maar door bewustwordingscampagnes.

De bewustwording dat als wij welvaart willen voor iedereen, dat wij dan gezamenlijk de morele verantwoordelijkheid hebben om de bevolkingsgroei te stoppen. Om vrijwillig de keuze te maken niet meer dan twee kinderen per gezin te nemen. Daarmee kunnen wij de bevolkingsgroei een halt toe roepen en gaan werken aan stabiliteit en veiligheid in de wereld.

i-have-a-dream

Advertisements

4 thoughts on “Twee is genoeg

 1. Vrede en welvaart in Afrika is alleen mogelijk als de koran en islam uitgebannen worden en niet verspreid zoals door Saudi-Arabië en andere Arabieren.
  Zolang de islam heerst is alle hulp vergeefs en weggegooid geld

  Like

  1. Je hebt hier zojuist een strafbare opmerking gemaakt. Ik weet niet of je dat beseft. Maar in de VN is vastgelegd dat mensen godsdienstvrijheid hebben.

   Andermans religie, dat zijn jouw zaken niet. Ik overwoog je opmerking niet te plaatsen, maar waarschijnlijk is het beter om je erop te wijzen dat je een oorlog uitlokt met zulke opmerkingen.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s