Slachtoffers van de psychiatrieUncategorized

Bianca, uit “Vertel me waar de uitgang is”

Bianca

“Ik wil dat je mij mijn ziekte uitlegt” zei ze. Ze is schizofreen en hoort stemmen. Ze vertelt me dat ze haar ziekte jaren lang niet begreep en dat diverse psychiaters haar dwongen om medicatie in te nemen. Of ze kreeg dwanginjecties met antipsychotica en werd opgesloten in een isoleercel. En dat zij dat alles als een marteling heeft ervaren. En nog… want ze wordt nog steeds regelmatig opgesloten in een isoleercel. Ze is vaak zo verschrikkelijk bang. Bang en eenzaam.
Ze hoort stemmen van haar vader en van haar zussen. Zussen die in het echte leven niet bestaan maar voor haar zijn ze realiteit. Ze vertellen haar dat Elvis Presly haar vader is en dat hij nog steeds leeft. Haar echte vader is dood.
“Ik vervang gevoelens door stemmen”, zegt ze. Ze legt me haar eigen ziekte uit maar heeft dat zelf niet in de gaten. Ze kan het niet verwerken dat er mensen dood gaan. Volgens haar zijn de doden poppen en leven ze eigenlijk nog. Een overgevoelig, sensitief kind was ze. En dat is ze nog. Gevangen in het lichaam van een vrouw van zestig. Klein en zo iel dat je haar elke dag wel even zou willen knuffelen om haar pijn weg te nemen. Maar dat kun je niet.
Elke dag bezoek ik haar. “Alleen liefde kan mij genezen” vertelt ze mij regelmatig. “Medicijnen kunnen mij niet genezen, alleen liefde kan dat. Dat mensen van mij houden zoals ik ben. Mijn familie….mijn familie wil ik zien”. En dan weet ik even niet wat ik moet zeggen. Want ik zal haar pijn moeten doen. Ze vroeg me om haar haar ziekte uit te leggen en dat betekent dat ik haar ermee zal moeten confronteren dat haar familie, haar vader en haar moeder dood zijn. Ze liet me tevens weten dat als ik haar haar ziekte uitleg dat mijn uitleg wel in haar straatje moet passen.
“De stemmen zijn niet echt Bianca” zei ik tegen haar.
En ze begon te schreeuwen: “Je bent een heks Monica! Ik ga weg en ik wil je nooit meer zien!”
Ik heb haar pijn gedaan. Ik heb gedaan wat ze van me vroeg. Ik heb haar haar ziekte uitgelegd. En nu bid ik dat zij zal genezen. Dat het haar lukt om de pijn te verdragen. Om gevoelens te gaan voelen zodat de stemmen die haar gevoelens wegdrukken zullen verdwijnen. Zij zegt dat liefde haar kan genezen. En ik geloof haar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s