Slachtoffers van de psychiatrie

Vluchtelingen: isoleercel wordt onverminderd vaak gebruikt

Foto: ANP

MEER HIEROVER

Annemarie Busser van Amnesty International spreekt van een teleurstelling. “Met name wanneer de isoleercel wordt opgelegd als ordemaatregel is het een grote zorg.” Zo’n ordemaatregel wordt gegeven als iemand ‘brutaal of ongedurig is’, maar ook wanneer mensen psychische problemen hebben, zegt Busser. “Als ze dreigen met suïcide bijvoorbeeld, zichzelf beschadigen of in hongerstaking gaan.”

Minimaal
In een isoleercel is enkel een toilet aanwezig, een waterkraantje, ’s nachts ligt er een matras en overdag een zitelement, zegt Busser. “Het kan zijn dat als iemand een ordemaatregel krijgt opgelegd, er zowel een matras als zitelement aanwezig is, maar nog steeds zijn de omstandigheden heel minimaal.” De afgelopen jaren zijn er op aandringen van organisaties als Amnesty wel kleine aanpassingen aangebracht. Zo mogen sommigen die suïcidaal zijn spulletjes mee zoals boeken of een deken.

Zelfmoord
Oud-Staatssecretaris Teeven beloofde in 2013 na de zelfmoord van de Russische vluchteling Aleksandr Dolmatov dat vluchtelingen minder vaak in zo’n cel zouden worden geplaatst. Huidig staatssecretaris Dijkhoff beloofde hetzelfde. Daar lijkt dus niet veel van terechtgekomen.

“De belofte was vooral de menselijke maat terug te brengen in de detentiecellen”, zegt Busser, “maar tegelijkertijd is men bij justitie ontzettend bang dat mensen zich iets zullen aandoen. Wat je zag na de suïcide van Dolmatov is dat het aantal plaatsingen in isoleercellen juist toenam uit voorzorg dat er weer iets zou gebeuren.”

Aandacht
Daarom moet het medisch en bewakingspersoneel volgens Busser de mogelijkheid krijgen zo iemand te begeleiden.

 De nieuwe vreemdelingenwet van Dijkhoff, die voor 1 december aan de Kamer wordt voorgelegd, verschilt weinig van de vorige, zegt Busser. “Met name de ordemaatregelen zijn precies hetzelfde. Dat is een grote teleurstelling.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
%d bloggers like this: